Helpman was tot 1915 een dorp gelegen op de Hondsrug tussen Groningen en Haren. In 1915 is het een wijk geworden in de stad Groningen. De oudst bekende naam van het dorp is 'Heltman', dit werd gevonden in een oorkonde uit 1245. Later raakte het dorp bekend als 'Helpen'.
Er moet in die tijd ook een kerk of kapel zijn geweest, maar er zijn daar geen sporen van. De Helperkerk komt uit het jaar 1900. In de middeleeuwen stond er in Helpman een leprozengastenhuis, dat is een inrichting (een speciaal soort ziekenhuis) voor lepralijders, waar zij geïsoleerd werden gehouden van de rest van de bevolking, om te voorkomen dat anderen besmet zouden worden met lepra.
In de 17e eeuw kwamen er steeds meer bewoners uit Groningen naar Helpman. Er werden buitenplaatsen gebouwd zoals: Groenestein. Het huis Groenestein is een landgoed in de wijk Helpman. Het is gebouwd in 1685 door Lucas Alting. Het werd in 1871 uitgebreid waardoor hij er niet meer hetzelfde uitzag.
Langs de Hereweg, aan de rand van het Sterrebos, staat het Joods Monument dat herinnert aan de ruim 3000 joodse Groningers die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gebracht.
Het kunstwerk van Eduard Waskowsky is nooit helemaal voltooid: Waskowsky overleed voordat hij de hand op de zevende sokkel kon voltooien. De laatste sokkel is dus altijd leeg gebleven.
Elke hand vertoont een eigen emotie. De eerste is een gebalde vuist waaruit woede spreekt. De tweede daarentegen strekt zich in geloof naar boven uit. De kandelaarvormige opening in de handpalm is de menora: de zevenarmige kandelaar die een symbool is van het joodse volk.
De drie staande handen drukken vertwijfeling uit, terwijl de twee liggende handen verdriet en berusting symboliseren. De onregelmatige muur van betonblokken op de achtergrond refereert aan het afgebrokkelde jodendom door de nazi-terreur.
Maak jouw eigen website met JouwWeb